fbpx

Je boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Als ondernemer is het helaas een verplichting, je boekhouding. Niet het leukste stukje van het ondernemen. Maar wel noodzakelijk om een bedrijf te kunnen runnen.

En dan sta je dus voor de keuze. Ga je die boekhouding zelf doen, of leg je alles bij een boekhouder neer zodat je het zelf niet meer hoeft te doen?

Je boekhouding uitbesteden

Het uitbesteden van je boekhouding kan goed zijn als je totaal niet zo handig bent met financiën. Bij het uitbesteden van je boekhouding is het belangrijk om te kijken met welk pakket jij en je boekhouder gaan werken. Je wilt natuurlijk wel in kunnen loggen om te zien wat er gebeurt en hoe je ervoor staat.

Naast het boekhoudpakket is het belangrijk om te kijken wat je boekhouder allemaal voor je gaat doen. Leg je alles bij hem of haar neer of blijf je een deel zelf doen?

In de meeste gevallen zal je toch nog wat zelf moeten doen. Namelijk het maken van je verkoopfacturen, het uploaden van je bonnen en in veel gevallen het aanleveren van je banktransacties en een eventueel overzicht van je PayPal, creditcard of externe betaalprovider. En ook je inkoopfacturen zal je natuurlijk zelf moeten betalen.

Al met al dus nog veel te doen ondanks dat je ervoor gekozen hebt om je boekhouding uit te besteden. Het enige waar jij in dit geval tijd op bespaart is het koppelen van je transacties aan de facturen en bonnetjes en het feit dat je de fiscale regels achter de boekhouding niet uit hoeft te zoeken.

Voor veel ondernemers scheelt het uitbesteden van de boekhouding vaak maar 2 of 3 uurtjes per maand. Het is dus te overwegen of dit het waard is voor jou.

Maar welke andere opties heb je dan als je niet zoveel verstand hebt van financiën?

Je boekhouding zelf doen

Je boekhouding zelf doen hoeft tegenwoordig niet moeilijk meer te zijn. Er zijn namelijk heel veel boekhoudpakketten die zo zijn ingericht dat je als ondernemer eenvoudig zelf je boekhouding kan doen. Voorbeelden van pakketten waar wij fan van zijn (je kan er op klikken om naar hun website te gaan):

Wij raden dan ook iedere ondernemer aan om minimaal gebruik te maken van een boekhoudpakket. Dat geeft meer overzicht dan Excel door goede dashboards, maar maakt ook de jaaraangifte en de btw-aangiftes eenvoudiger. Door hier niet op te bezuinigen bespaar je uiteindelijk de kosten van een boekhouder of de belastingadviseur.

Ook wanneer je administratie wat groter is kan het prima door jouzelf gedaan worden. Als het namelijk een beetje slim is ingericht kan een deel van de boekhouding helemaal automatisch verwerkt worden en heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Je hebt op die manier helemaal zelf de sturing over je boekhouding en kan overal sneller bij zijn. Je zorgt er op die manier eenvoudiger voor dat je facturen sneller betaald worden en je voorkomt dat je een waslijst met vragen over onduidelijke betalingen aan je boekhouder moet beantwoorden.

Uiteindelijk ben je vaak sneller uit door je boekhouding zelf te doen. Zeker wanneer je optimaal gebruik maakt van de automatisering. En de grote mate van inzicht zorgt ervoor dat je precies weet hoe je ervoor staat. Op die manier zou je zelf je bedrijf kunnen gaan sturen op basis van je boekhouding.

Maar wat dan als je een vraag hebt? Juist daarvoor hebben wij een ondersteuningsabonnement ontwikkeld. Ongeacht welk boekhoudpakket je gebruikt kunnen wij de vragen eenvoudig en snel voor je beantwoorden. Dat scheelt jou uiteindelijk veel tijd en geld!

Ondersteuning

Wil je nou na het lezen hiervan ook al direct zelf aan de slag met je boekhouding en onze ondersteuning? Ons abonnement kan je hier afsluiten: