fbpx

Administratie. Voor sommige zelfstandigen een eitje, andere kleine organisaties worstelen ermee. Boekhouden wordt daardoor een moetje, een verplichting; bijna een maandelijkse of eens-in-het-kwartaal straf. Niet nodig!

Deze zomer, tijdens (hopelijk!) het staartje van corona ligt een mooie kans om voor eens en voor altijd je administratie op orde te brengen. Zodat je met een gerust hart in het post- corona tijdperk aan de slag kan gaan met en in je bedrijf. Zonder administratiesores in je achterhoofd en boekhoudkundige stress die je op de hielen zit. Fijn toch? Aan de slag!

Fysieke administratie

Heb je je bonnetjes allemaal bij elkaar of liggen ze los in je auto, tas en je (thuis)kantoor? Tijd voor fysiek puinruimen. Verzamel al je administratie en begin met sorteren. Je hoeft niet gelijk een opbergsysteem aan te schaffen: eerst uitzoeken en categoriseren. Sorteer je belangrijke papieren en bonnen per jaar, kwartaal of maand: afhankelijk van je behoefte en type business. Klaar? Zoek een systeem dat bij je past, uitvoerbaar is en vol te houden. Bewaar bijvoorbeeld al je papieren in één map en zoek deze elk kwartaal uit (reminder in je agenda); een schoenendoos in je auto zetten voor alle onderweg-bonnen is een prima alternatief als je tóch niet na elke rit je auto leeghaalt. Vogel uit wat werkt voor jou en je business.

Digitale administratie

Online inkoopfacturen, digitale polis bladen en je kilometerregistratie in Excel: er gaat veel digitaal tegenwoordig. Niet erg, maar het overzicht houden kan dan uitdagend zijn. Begin met alles te verzamelen in één digitale map (en zorg dat deze beveiligd is); vanuit daar ga je weer sorteren per jaar, kwartaal en maand. Documenten die je vaak nodig hebt kan je in het zicht zetten, andere documenten archiveer je zoveel als mogelijk. Niet alleen financieel verstandig, het scheelt je ook nog eens bákken met tijd. En als ondernemer is tijd simpelweg geld. Snel verdiend dus.

Vraag hulp

Systemen op orde? Kijk eens naar je manieren van administreren: werk je met handige tools of doe je alles nog handmatig? Er zijn veel manieren om je administratie helder, overzichtelijk én winstgevend in te richten. Dat maakt boekhouden een eitje én nog leuk ook.

Ondersteuning nodig? We helpen je graag. Met een strategische sessie of als 24/7 Boekhoudcoach voor al je financiële vragen.