Als je als ondernemer zelf met je boekhouding bezig bent heb je er vast wel eens van gehoord. Kruisposten. Maar wat zijn dat precies? En wanneer moet je ze gebruiken? In deze blog leggen we je uit hoe je om gaat met deze kruisposten.

Je boekhouding bestaat uit grootboekrekeningen (categorieën). Zo heb je opbrengsten, kosten en balansboekingen. En precies die laatste categorie is waar de kruisposten in vallen.

Een overboeking van een stukje vermogen in je bedrijf, dat is wat er op de balans verwerkt wordt. Bijvoorbeeld een uitbetaling naar jou als eigenaar (een privé opname) of de btw (een schuld aan de Belastingdienst) komen op de balans. Ook het geld wat je tegoed hebt van je klanten staat op de balans (je debiteuren).

Wat is een kruispost?

Een kruispost is een categorie die je kan helpen om het geld in je boekhouding van het ene deel van je bedrijf naar het andere deel te krijgen. Wanneer je geld overboekt naar een andere bankrekening, of wanneer een klant (debiteur) geld betaald op jouw bankrekening.

Dit is het handigst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Laten we bijvoorbeeld een betaling van een factuur door jouw klant gebruiken:

Na het versturen van jouw factuur komt deze op de balans te staan als vordering op jouw klant (de debiteur). Jij hebt dus geld van hem tegoed. Dit bedrag wordt als bezitting op jouw balans gezet. Op het moment dat jouw klant je factuur betaald komt dit bedrag binnen op jouw bankrekening. Daardoor stijgt jouw banksaldo (een bezitting) en staat dit bedrag dus ook op jouw balans. Alleen het bedrag moet nu natuurlijk niet meer op de balans blijven staan als vordering (want je klant heeft immers al betaald). Het bedrag moet dus van jouw vorderingen af, maar daarbij moet er ook iets aan de banktransactie komen te hangen. In de meeste boekhoudsoftware kan dit al direct, maar op de achtergrond worden er dan een aantal boekingen gemaakt. Het bedrag wat jij binnenkrijgt op de bank wordt namelijk op de kruisposten geboekt. Daarbij wordt ook het bedrag wat er als vordering stond op de kruisposten geboekt. Dat ziet er dan zo uit:

Debiteuren   € 500
Kruisposten € 500  
     
Kruisposten   € 500
Bankrekening € 500  

Op de balans ziet dat er zo uit voordat je de boeking maakt:

Vorderingen (debiteuren) € 500
Bankrekening € 0

En zo nadat de kruisposten boeking is gemaakt:

Vorderingen (debiteuren) € 0
Bankrekening € 500

Het bedrag is na zo’n kruisposten boeking dus geen vordering meer, maar staat als saldo verwerkt op jouw bankrekening.

Volg je me nog? Lastig hé, dat boekhouden. Gelukkig hoef je er ook niet zoveel verstand van te hebben, dat heeft je boekhoudpakket namelijk wel. Die kan dit soort dingen namelijk gewoon voor je verwerken zonder dat jij hier wat aan moet doen.

Maar, het kan natuurlijk ook zijn dat er eens iets anders gebeurt. Want stel nou dat jouw klant een factuur dubbel betaald. Jij stort dan 1 van de 2 betalingen terug naar jouw klant.

Dat ziet er dan zo uit op jouw bankrekening:

Betaling factuur door klant € 500
Betaling factuur door klant € 500
Teruggestort bedrag naar klant – € 500

Je hebt nu dus twee positieve en één negatief bedrag. Één van de ontvangen betalingen kan jij gewoon koppelen aan de factuur. Die is dan al weg. Maar je blijft zitten met het andere bedrag en de terugstorting.

Dit zijn twee bedragen die tegen elkaar weg strepen. Deze twee transacties zou je in principe op elke willekeurige grootboekrekening (categorie) kunnen boeken. Het is onder de streep namelijk toch 0. Maar juist om je boekhouding zo schoon mogelijk te houden is daar de kruisposten rekening voor. Als je de twee bedragen inboekt op de kruisposten blijft deze namelijk op 0 staan. En toch zijn de twee banktransacties netjes weggewerkt in jouw boekhouding.

Precies dat is waar de kruisposten voor zijn. Om jouw boekhouding zo netjes mogelijk te houden. De naam zegt het ook al, het zijn kruisposten. Ze strepen tegen elkaar weg. Ook als jij een betaling hebt gedaan en het bedrag wordt teruggestort is het handig om dit te verwerken als kruisposten.

Let op! De kruisposten grootboek (categorie) moet altijd op 0 staan. Is dat niet het geval? Dan zit er een foutje in jouw boekhouding en staat er per ongeluk een bedrag op de kruisposten. Het is belangrijk om dat foute bedrag alsnog te vinden en goed te verwerken in je boekhouding.

Maakt deze uitleg het je wat duidelijker? Fijn, dat is precies waarvoor we dit met je delen. Heb je hier nou nog vragen over? Stuur dan gerust een berichtje. Ook als je dit soort uitleg wilt op al je andere vragen kunnen wij je helpen. Precies dan is een ondersteuningsabonnement wat voor jou!